10% smartphonebezitters verbruikt 80% mobiel dataverkeer

10% smartphonebezitters verbruikt 80% mobiel dataverkeer


'10% smartphonebezitters verbruikt 80% mobiel dataverkeer'

10 procent van de gebruikers van mobiel internet is verantwoordelijk voor 80 procent van het mobiele dataverkeer. Dat blijkt volgens Gigaom uit een nieuw rapport van Amdocs, producent van telecomoplossingen voor facturering en netwerkoperaties.

Amdocs noemt de 10 procent ‘heavy users' de ‘technorati’: mensen die niet alleen de meest innovatie smartphones en tablets bezitten, maar ook vaak met meerdere devices op internet actief zijn. Gigaom wijst op recent onderzoek van Cisco, waaruit zou blijken dat er mondiaal per maand 2,5 exabyte aan mobiel dataverkeer is. Volgens de Visual Networking Index van Cisco is de top 10 dataverbruikers verantwoordelijk voor 65 procent van het mondiale mobiele dataverbruik. Eén procent is goed voor 18 procent van het totale mondiale mobiele dataverbruik (gemiddeld 15,2 GB per maand).

De iPhone 6 Plus blijkt in de praktijk 40 procent meer data te verbruiken dan de iPhone 6, die op zijn beurt weer 20 procent meer verbruikt dan een iPhone 5. Dit onderstreept het belang van technorati en de impact op het netwerk.

Amdocs stelt dat er niet zozeer een verschil in dataverbruik tussen rijkere en armere landen is. Volgens het ‘State of the RAN’-rapport, dat 25 miljoen spraak- en data connecties in grote steden wereldwijd analyseert, zijn zware gebruikers overal te vinden. Gemiddeld verbruiken deze heavy users tienmaal meer mobiele data dan de gemiddelde mobiel-internetgebruiker. Aangezien het gemiddelde mobiele dataverbruik tussen 2013 en 2014 met 100 procent is gegroeid, betekent dit dat het verbruik door technorati een steeds grotere impact heeft op mobiele netwerken.

Uit het rapport blijkt verder dat 20 procent van alle mobiele antennes 80 procent van al het mobiele-dataverkeer verwerken. Het gaat hierbij vooral om gebieden in stedelijke centra waar veel mensen samen komen, waarbij in toenemende mate sprake is van verbruik binnenshuis (80% van het totale verbruik). Dat betekent dat mobiele devices steeds meer gebruik maken van WiFi en niet van mobiele netwerken.